Innanför murarna

GIORGIO BASSANI [1916–2000] var en italiensk romanförfattare och poet. Han debuterade 1944 med diktsamlingen Storie dei poveri amanti e altri versiBerättelser om olyckliga älskande & andra dikter«]. Första romanen var Guldglasögonen [Gli occhiali d’oro, 1958]. Hans internationellt mest kända verk är romanen Den förlorade trädgården [Il giardino dei Finzi-Contini, 1962], som filmatiserades av Vittorio De Sica och vann en Oscar som Bästa icke-engelskspråkiga film 1974. Tavlan i bakgrunden är ett porträtt av Bassani, målat av vännen Carlo Levi 1953.

Titel: 
Innanför murarna
Översättning: 
Johanna Hedenberg
Originaltitel: 
Cinque storie Ferraresi
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-04-15
Antal sidor: 
115
ISBN: 
978-91-7893-002-9 [inb]
978-91-7893-003-6 [e-bok]

Giorgio Bassani • Innanför murarna

En ung arbetarkvinna som överges av sin borgerliga älskare. Spänningar som växer i ett äktenskap över klassgränserna. En förintelseöverlevare som tycks ha återvänt från de döda. En socialistisk aktivist som storslaget trotsar sin husarrest. Och det enda överlevande vittnet till andra världskrigets allra första illdåd i trakten.

I fem oefterlikneliga noveller utforskar Giorgio Bassani staden Ferrara och landskapet däromkring, med dess kristna och judiska inslag och dess hårda klassmotsättningar; staden, och dess minne; människorna, och deras vilja till liv. Här introducerar Bassani de gestalter som sedan kom att utgöra en del av persongalleriet i Romanzo di Ferrara, en romansvit om livet och döden i Ferrara. Sammantagna bildar novellerna ett gripande, vindlande och färgmättat porträtt av en stad i fascismens skugga.

Innanför murarna kommer nu för första gången på svenska, i översättning av Johanna Hedenberg, som första boken i Modernistas utgivning av hela Romanzo di Ferrara-sviten.

»Giorgio Bassani är ett av de stora vittnena från detta århundrade.« l The Guardian