Guldglasögonen

GIORGIO BASSANI [1916–2000] var en italiensk romanförfattare och poet. Han debuterade 1944 med diktsamlingen Storie dei poveri amanti e altri versi [»Berättelser om olyckliga älskande och andra dikter«]. Första romanen var Guldglasögonen [Gli occhiali d oro, 1958]. Hans internationellt mest kända verk är romanen Den förlorade trädgården [Il giardino dei Finzi-Contini, 1962], som filmatiserades av Vittorio De Sica och vann en Oscar som Bästa icke-engelskspråkiga film 1974.

Titel: 
Guldglasögonen
Översättning: 
Ingrid Börge
Originaltitel: 
Gli occhiali d'oro
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-10-20
Antal sidor: 
128
ISBN: 
978-91-7645-391-9 [inb]
978-91-7645-397-1 [e-bok]

Giorgio Bassani • Guldglasögonen

En ny läkare kommer till den italienska staden Ferrara i början av 1930-talet. Athos Fadigati är modern och vidsynt och lyckas snart etablera sig. Men nyhetens behag avtar när patienter och grannar inser att han är homosexuell, och de unga män vars kärlek han söker förnedrar honom öppet.

Historien berättas av en judisk man, som sorgset bevittnar den utstötte läkarens fall genom samhället men också sätter det i samband med hur staden och människorna förändras under fascism och tilltagande antisemitism. Guldglasögonen från 1958 är en tragiskt klarsynt berättelse om förlorad mänsklighet, i ett grannskap och mellan vänner likaväl som under en historisk epok. Den var Giorgio Bassanis första roman, vilken inledde en klassisk svit av böcker om Ferrara, en myllrande krönika om liv, kärlek och svek i staden och dess omnejd.

I svensk översättning av Ingrid Börge.

»Giorgio Bassani är ett av århundradets stora vittnen.« | The Guardian