Ålkistan

JAN EKSTRÖM [1923–2013] var en svensk deckarförfattare och reklamman, född i Falun och uppvuxen i Gislaved. Han blev känd som författare av pusseldeckare med invecklade intriger, med kriminalassistent Bertil Durrell i huvudrollen. Han var även medlem i Svenska Deckarakademin. Ålkistan – en av Jan Ekströms mest populära kriminalromaner och ett av de främsta svenska exemplen på »det låsta rummets gåta« – är den första boken i Modernistas nyutgivning av hans författarskap.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Ålkistan
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-07-10
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-7893-368-6 [inb]
978-91-7893-369-3 [e-bok]

Jan Ekström • Ålkistan

Disponent Bruno Fredner är en förmögen man, ägare till gårdar, mark och skog i trakterna kring Gislaved och Nissafors i Småland. Han är också en ondsint, hänsynslös man, som leker med kvinnors känslor lika skickligt och samvetslöst som han sköter sina affärer.
En sådan man får fiender – och en dag hittas han död i en ålkista i Nissan. En fångstanordning som han själv, ensam, förfogar över. När man hittar honom är ålkistan låst utifrån, och disponenten har nyckeln i fickan…
Kriminalassistent Bertil Durrell kallas dit och ställs inför ett av den svenska kriminallitteraturens knepigaste och mest väl genomförda mysterier.

 

»En av de bästa svenska detektivromanerna genom tiderna.« | Jan Broberg, Kvällsposten