Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse

DAVID GRANN [f.1967] är en amerikansk författare och mångfaldigt prisbelönt journalist för The New Yorker. Hans första bok, säljsuccén The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon [2009] gick i en mystiskt försvunnen brittisk upptäcksresandes fotspår, på jakt efter en förlorad civilisation i Amazonas djungler. Killers of the Flower Moon [2017] tar sig även den an ett ouppklarat mysterium – och en ljusskygg del av USA:s historia.Boken blir nu också film, i regi av Martin Scorsese och med Leonardo DiCaprio i en av huvudrollerna.

David Grann
Twitter

Titel: 
Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse
Översättning: 
Ragnar Strömberg
Originaltitel: 
Killers of the Flower Moon
Författarporträtt: 
Matt Richman
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2018-10-06
Antal sidor: 
352
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-189-3 [inb]
978-91-7781-190-9 [e-bok]

David Grann • Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse

På 1920-talet begicks en serie mystiska mord på osager, det siouxtalande folk i vars karga lilla reservat (i nuvarande Oklahoma) ett sensationellt oljefynd gjorts. Över en natt hade det utfattiga indiansamhället blivit ett av planetens rikaste per capita. Det dröjde inte länge innan rika vita försökte ta kontroll över rikedomarna. Mellan 1921 och 1923 förolyckades en efter en av osagernas nyckelarvingar, flera dussin, i oförklarliga självmord, trafikolyckor explosioner, förgiftningar och skottdramer.

Dessa händelser råkar sammanfalla med att J. Edgar Hoover tar över FBI: Hoover fann att Osage-mysteriet var ett perfekt fall för att belysa den nya federala myndighetens betydelse.

Killers of the Flower Moon: Olja, pengar, mord och FBI:s födelse [2017] är en mästerlig uppvisning i vad som gjort New Yorker-journalisten David Grann berömd: ett verkligt historiskt mysterium läggs i dagen genom att författaren på djärvt sätt investerar sin egen person i berättelsen. I svensk översättning av Ragnar Strömberg.

»Årets hittills bästa bok.«  | Entertainment Weekly

»Grann har visat sig vara en mästare på att bygga upp delikata, mångbottnade mysterier – som också råkar vara sanna. Det här är en bok som bränner i själen.« | The New York Times

»Ett underverk av detektivartad research och berättar-förmåga.«  | Financial Times

»En fulländad uppgörelse med orättvisa, girighet och rasistiskt våld som berättar en historia om både då- och nutid.« | The Guardian

»Chockerande true-crime.« | USA Today

»Mästerlig.« | Rolling Stone