Min värld smälter

LINE NAGELL YLVISÅKER är en norsk författare, fotograf och journalist, baserad på Svalbard. I tolv år arbetade hon på Svalbardposten. Min värld smälter är hennes första bok.

Titel: 
Min värld smälter
Översättning: 
Cajsa Mitchell
Originaltitel: 
Verda mi smelter - Å leve med klimaendringar på Svalbard
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Reportage, Samhälle & Politik
Utgivningsdag: 
2021-02-05
Antal sidor: 
176
ISBN: 
978-91-7893-800-1[db]
978-91-7893-801-8 [e-bok]

Line Nagell Ylvisåker • Min värld smälter

2015 går en kraftig lavin i Longyearbyen, Svalbard. En flicka och en familjefar dör. Åren därpå inträffar flera jordskred. Ett hus i stadens centrum förstörs av en ny lavin. Någonting är – uppenbarligen – fel på Svalbard. Sedan 1961 har ögruppen värmts upp sex gånger snabbare än resten av världen.

Longyearbyen är också journalisten Line Nagell Ylvisåkers hem. Vad händer egentligen med staden där hon byggt hus och uppfostrat sina två barn? I jakten på svar söker hon upp den meteorolog som hamnade under snömassorna 2015. Hon söker fiskaren, med 40 vintrar bakom sig. Hon finner Svalbard-skogarnas historiska fossiler och möter isbjörnar i jakt på föda. Under ett år följer hon arbetetet med att säkra Longyearbyen mot naturförändringarna.

Min värld smälter är en berättelse om att leva mitt i klimatförändringarna; ett undersökande och personligt reportage som visar hur uppvärmningen påverkar våra liv – ett trauma som utspelar sig rakt framför våra ögon.

 

»Min värld smälter ger en lättfattlig och skrämmande inblick i hur klimatförändringarna påverkar Svalbard och vad det innebär för hela världen. En bladvändare i dokumentärgenren.« | Tidskriften Altså

 

 

»Line Nagell Ylvisåker skriver en temperamentsfull litterär sakprosa, med inslag av överraskande, slående och poetiska bilder.« | Dagbladet