Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

GUNNAR NIRSTEDT, född 1965, är bosatt i Stockholm och Borghamn. Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är hans första roman.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Valborgsmässoafton på Nytorps gärde
Författarporträtt: 
Albin Dahlström
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Jan Brueghel den yngre »Korg med blommor«, förmodligen 1620-tal, olja på trä, 47 × 68 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-08-23
Antal sidor: 
464
ISBN: 
978-91-7893-503-1 [inb]
978-91-7893-504-8 [e-bok]

Gunnar Nirstedt • Valborgsmässoafton på Nytorps gärde

Klockan sju på kvällen ska Valborgsbrasan traditionsenligt tändas på Nytorps gärde i Stockholms södra förorter. Scoutpatrullen ska tåga in med fanor och facklor. Marknadstälten är resta, scenen står färdig. I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Dalen börjar man röra sig mot det stora fältet redan på förmiddagen, i tanken eller längs förortsgator och gångstigar.

Men det finns också de som inte kan gå dit, som inte vill gå dit eller inte vågar. Någon sitter på 7-Eleven efter en sömnlös natt, någon vakar vid en sjukbädd på äldreboendet, medan minnen och förluster tränger sig på. Gruppvis eller enskilt rör sig människor i större och mindre cirklar; somliga omvägar går långt tillbaka i tiden, somliga till helt andra ställen.

Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är en stort upplagd roman om ensamhet och gemenskap, statiska tillstånd och platser för förändring.