Alice B. Toklas självbiografi

Gertrude Stein (1874-1946) var en av 1900-talets största litterära innovatörer. Hon var en av de centrala gestalterna i den avantgardistiska konst- och litteraturvärlden i 20-talets Paris där hennes och partnern Alice B Toklas hem blev en knytpunkt för exilamerikaner och europeiska konstnärer och författare. Ida: En roman skrevs under upptakten till andra världskriget, och publicerades av Random House 1941, medan Stein satt fast i Vichy-regimens Frankrike.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Alice B. Toklas självbiografi
Översättning: 
Thomas Warburton
Originaltitel: 
The Autobiography of Alice B. Toklas
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Recensionsdag: 
2017-11-18
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-834-6 [häftad]
978-91-7701-835-3 [e-bok]

Gertrude Stein • Alice B. Toklas självbiografi

När Gertrude Stein åkte hem till USA för första gången efter flytten till Paris såg hon sitt namn i neonskrift över Times Square i New York. Alice B. Toklas självbiografi var redan en osannolik jättesuccé. Turnén som följde gjorde Gertrude Stein till en litterär superstjärna.

Vid hennes sida, som alltid, var Alice B. Toklas. Från det att de träffades 1907 i Paris var de oskiljaktiga. Romanen, berättad som Alice B. Toklas självbiografi, handlar om deras liv på legendariska adressen 27 Rue de Fleurus; stormcentrum för stora delar av det europeiska avant-gar- det, ett andra hem för Picasso, Matisse, Hemingway och andra. Men här följer vi till exempel också hur Gertrude och Alice volontärarbetade under första världskriget, förare till en ambulans som de köpte för egna pengar.

Alice B. Toklas självbiografi [The Autobiography of Alice B. Toklas, 1933] är skriven som en fantasi utifrån verkligheten, med följeslagerskans perspektiv. Vi är de vi är i livet främst för andra, det var så Gertrude Stein såg på individualiteten. Inte minst därför är hon så viktig än i dag. En av den modernistiska litteraturens största klassiker, här översatt till svenska av Thomas Warburton.