Uppvaknandet

KATE CHOPIN [1851–1904] föddes i St. Louis. Hon fick sex barn i sitt äktenskap, och först efter makens död 1882 framträdde hon som författare. Hon publicerade noveller i tidskrifter som Vogue och The Atlantic och blev uppskattad och omtalad för sina skild­ringar av den amerikanska Södern, men också ifrågasatt för sin respektlöshet mot sociala traditioner och rasmässiga barriärer. Uppvaknandet [The Awakening, 1899] var hennes andra roman.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Uppvaknandet
Översättning: 
Margareta Lundgren
Originaltitel: 
The Awakening
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-04-04
Antal sidor: 
176
ISBN: 
978-91-7893-224-5 [inb]
978-91-7893-225-2 [inb]

Kate Chopin • Uppvaknandet

I det sena 1800-talets New Orleans är de sociala skrankorna stränga, inte minst för en gift kvinna. Edna Pontellier lever ett tryggt liv med man och två barn, men hennes rastlöshet växer i det inskränkta societetslivet, och förväntningarna på henne – från make och omvärld – skapar ett allt större tryck. Under en resa till Grand Isle, en ö utanför Louisianas kust, kommer hennes liv att ställas på ända av en häftig kärlekshistoria, och passionen tvingar henne att ifrågasätta grundvalarna för sin – och varje kvinnas – existens.

Kate Chopins roman Uppvaknandet orsakade skandal med sin frispråkighet när den kom ut år 1899. Romanens öppet sexuella motiv och lättsinne inför äktenskapliga och samhälleliga konventioner gjorde att den inte trycktes om på femtio år. Först på 1950-talet återupptäcktes Chopins författarskap och Uppvaknandet fick stort erkännande; tack vare det utsökta språket, den stora människokännedomen och – inte minst – det djärva ifrågasättandet av kvinnorollen framstod den inte bara som en tidig feministisk milstolpe utan också som en tidlös klassiker.