Så talade Zarathustra

FRIEDRICH NIETZSCHE [1844–1900], född i Rücken vid Lützen, dåvarande Preussen, är en de mest betydelsefulla filosoferna för vår tid, inspiratör till en lång rad tänkare inom såväl psyko­analys som filosofi. Existentialismen, poststrukturalismen och post­moder­nismen är inriktningar inom filosofin med starka kopplingar till Nietzsche. Som en av den moderna tyska litteraturens stora prosaister har Nietzsches inflytande även varit mycket stort på littera­turen och konsten.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Så talade Zarathustra
Översättning: 
Tage Thiel & Albert Eriksson.
Originaltitel: 
Also sprach Zarathustra
Författarporträtt: 
Friedrich Nietzsche, cirka 1875. Foto: Friedrich Hartmann. Kolorering: Rasmus Pettersson. © Modernista
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Filosofi & Religion
Utgivningsdag: 
2019-02-09
Antal sidor: 
331
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-205-2 (inb)
978-91-7499-206-9 (e-bok)

Friedrich Nietzsche • Så talade Zarathustra

1900-talet började vid ett pyramidformat stenblock nära sjön Silvaplanersee i de schweiziska alperna på 1880-talet. Det var där Friedrich Nietzsche fick den grundläggande idén till Så talade Zarathustra. Profet Zarathustra har kommit till människorna för att deklarera Guds död, men också förkunna vad som måste ersätta religionen: Övermänniskan. Nutidens människa måste göra upp med sina illusioner och sina förljugna moralbegrepp, kasta sina fördomar om sig själv övervinna sig själv.

Med en stil som lånar drag av Gamla Testamentet och andra antika texter, siktade Nietzsche på en tillräcklig höjd i språket för att kunna bejaka sin mest utmanande tanke, idén om »den eviga återkomsten«. Så talade Zarathustra [Also sprach Zarathustra, 1883-1885] är en av den västerländska filosofins mest klassiska och mest omstridda skrifter. Andra filosofer hade deklarerat »Guds död« före Nietzsche. Men ingen så misstänksamt, ingen så fokuserat på konsekvenserna av utsagan. I översättning av Tage Thiel.

»Den nivå av självinsikt som Friedrich Nietzsche uppnådde har ingen annan människa uppnått och ingen annan lär göra det heller.« Sigmund Freud