Maffiabröder

NICHOLAS PILEGGI [f.1933] är en amerikansk författare, producent och manusförfattare. Mest känd är han för boken Maffiabröder [Wiseguy: Life in a Mafia Family, 1986] som blev filmen Goodfellas. Filmmanuset gav Pileggi en Oscarsnominering.

Titel: 
Maffiabröder
Översättning: 
Gösta Zetterlund
Originaltitel: 
Wiseguy: Life in a Mafia Family
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Biografier & Memoarer, Reportage
Utgivningsdag: 
2022-02-10
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-8023-489-4 [poc]
978-91-8023-547-1[e-bok]

Nicholas Pileggi • Maffiabröder

Redan som tolvåring vet Henry Hill hur man äger världen genom att bli en person att räkna med inom maffian, en maffiabroder. När han vägrar samarbeta med polisen vinner han förtroende från två ledande figurer i New Jerseys undre värld. Paul Vario och Jimmy Burke arbetar för familjen Lucchese, en av de fem mäktiga familjer som utgör maffian i New York-området. Henry Hill knyts till verksamheten, som består av en rad kriminella aktiviteter: pengatvätt, droghandel, hasardspel, utpressning och mord.

Maffiabröder är bästsäljaren som låg till grund för Martin Scorseses storfilm Goodfellas med Robert De Niro och Ray Liotta i huvudrollerna. Kriminalreportern Nicholas Pileggis sanna redogörelse för Henry Hills liv är klassisk och högklassig true crime som skildrar maffialivet från insidan.

»Den bästa bok som skrivits om organiserad brottslighet.« Cosmopolitan