Eileen

OTTESSA MOSHFEGH är en amerikansk författare från New England. Hennes första roman, Eileen, hyllades unisont i pressen, vann en PEN Hemingway Award i kategorin »Bästa debutroman« och nominerades till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award. Ett år av vila & avkoppling [My Year of Rest & Relaxation, 2018] – Ottessa Moshfeghs senaste roman – valdes till en av årets bästa böcker av New York Times

Läs ett smakprov...
Titel: 
Eileen
Översättning: 
Alva Dahl
Originaltitel: 
Eileen
Författarporträtt: 
Kimiya Ayubi
Omslagsbild: 
Amani Willett
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-05-12
Antal sidor: 
240
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-200-5 [inb]
978-91-7781-201-2 [e-bok]

Ottessa Moshfegh • Eileen

Det är inte mycket med julen som gör Eileen Dunlop särskilt glad. Hon är en försynt men djupt bekymrad ung kvinna fångad mellan rollen som sin alkoholiserade pappas vårdare och ett dagjobb som sekreterare på Moorehead, ett ungdomsfängelse för pojkar, fullt av sina egna vardagliga fasor.

Eileen håller på att förtäras av bitterhet och självförakt, och kompenserar sina dystra dagar med perversa fantasier och drömmar om att fly till storstaden. Samtidigt fyller hon sina nätter och helger med snattande och med att förfölja en fängelsevakt vid namn Randy.

När den smarta, snygga och gladlynta Rebecca Saint John dyker upp som Mooreheads nya kurator blir Eileen hänförd och lyckas inte motstå det som till en början framstår som en mirakulös, knoppande vänskap. I en Hitchcockartad vändning drar hennes tillgivenhet för Rebecca slutligen in henne i ett brott som går bortom hennes vildaste föreställningar.

✰ Nominerad till 2016 års Man Booker Prize! ✰

»Moshfegh visar på två motstridiga rörelser: livets fula tristess och de drastiska försöken att undkomma den. Och den gnistrande litteratur som kan uppstå där emellan. Som få andra lyckas Ottessa Moshfegh skildra livet som en trång och smutsig bur, och samtidigt få mig att frusta av skratt.« | Johanna Frid, DN Kultur.

»Eileen är en romanhjältinna som saknar motstycke.« | Anna Lundvik, Sydsvenskan

»Ottessa Moshfegh har en förbluffande skarp inblick i psykets mörkaste gränder.« | Wall Street Journal

»Lekfull, chockerande, klok, morbid, fyndig, brännande, skarp.« | The New York Times Book Review

 

»Originell, modig, mästerlig.« | The Guardian

»Underbart oroande debutroman. Upplösningen är lika chockerande som spännande.« | San Francisco Chronicle

»Som om Jim Thompson hade gift sig med Patricia Highsmith.« | John Banville

»En häpnadsväckande roman, raktigenom mörk och överraskande, stundtals ful och ibland hysteriskt rolig. Dess berättare är en av de underligaste, mest störda, mest patetiska – och ändå, på hennes eget oefterhärmeliga sätt, charmiga – misfits jag stött på i litteraturen. Tro mig, du har aldrig läst något som är ens i närheten av Eileen.« | Washington Post