SIMONE DE BEAUVOIR [1908-1986] var en fransk filosof, politisk aktivist, feminist och samhällsteoretiker. Hon skrev filosofiska och politiska monografier, romaner - varav Mandarinerna [1954] är mest känd i Sverige - essäer och en självbiografi i flera volymer. Störst inflytande har hon haft genom Det andra könet från 1949, en detaljerad analys av kvinnans underordning som blivit ett av den moderna feminismens fundament.

Läs ett smakprov...
Titel: 
En familjeflickas memoarer
För/efterord: 
Åsa Moberg
Översättning: 
Eva Alexanderson
Originaltitel: 
Mémoires d’une jeune fille rangée
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Biografier & Memoarer
Recensionsdag: 
2016-02-20
Antal sidor: 
352
ISBN: 
978-91-7499-711-8 [inb]
978-91-7499-712-5 [e-bok]

Simone de Beauvoir • En familjeflickas memoarer

Simone de Beauvoirs självbiografiska essä En familjeflickas memoarer berättar med intimitet och stor klarhet om hennes uppväxt i en borgerlig fransk familj i början av förra seklet. Om hur de Beauvoir revolterade mot familjens och samhällets förväntningar på henne, genom att gå sin egen väg med intellektuella och existentiella ambitioner som var socialt otänkbara för en ung kvinna på den tiden.

Det här är den viktiga första delen i de Beauvoirs klassiska memoarverk. I svensk översättning av Eva Alexandersson och med ett nyskrivet förord av författaren och kritikern Åsa Moberg.

»Med stålhänder i sidenhandskar bearbetar hon sitt förflutna tills det bildar en nästan rät linje, hela vägen från Jesusbarn till filosof. Prosan är ofta lyrisk, oftare analytisk, alltid klar och kontrollerad.« Martina Lowden, P1 Kulturnytt