Dune

FRANK HERBERT [1920–1986] var en amerikansk science fiction-författare som publicerade sina första noveller på 1950-talet. Dune, som utkom 1965, betraktas allmänt som en av de främsta romanerna någonsin i genren. Den belönades med The Hugo Award och The Nebula Award. Hösten 2020 har den nya, stort påkostade filmatiseringen av Dune premiär, i regi av Denis Villeneuve (Prisoners, Sicario).

Läs ett smakprov...
Titel: 
Dune
Översättning: 
Gabriel Setterborg
Författarporträtt: 
George Westbeau
Omslagsdesign: 
Paolo Sangregorio
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Fantasy & Science fiction, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-10-16
Antal sidor: 
544
ISBN: 
978-91-78934-75-1 [inb]
978-91-7893-476-8 [e-bok]

Frank Herbert • Dune

Melange är det mest eftertraktade ämnet i universum: en drog som kan förlänga människors liv och skapa multidimensionellt medvetande, vilket är en förutsättning för navigering under interstellära rymdresor. Ämnet kan bara utvinnas på den oländiga ökenplaneten Arrakis.

När kejsaren flyttar vasallskapet över planeten från adelsfamiljen Harkonnen till familjen Atreides slår Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Hans son Paul flyr ut i öknen tillsammans med sin konkubin Jessica. Där räddas de av ursprungsfolket på Arrakis. Paul måste vinna deras förtroende för att kunna leda upproret mot familjen Harkonnen.

Kampen om herraväldet över Arrakis utvecklas till en berättelse om makt, politik och religion, om teknologisk övertro och naturresursers ändlighet. Och utgången kommer att förändra universum.

I svensk översättning av Gabriel Setterborg.