Förbländningen

ELIAS CANETTI [1905–1994] föddes i Bulgarien men skrev på tyska och levde större delen av sitt liv i England. Förutom mästerverket Förbländningen, hans enda roman, är han känd för sin memoartrilogi och för den filosofiska essän Massa & makt [1960]. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Förbländningen
För/efterord: 
Fredrik Hertzberg
Översättning: 
Eva Liljegren
Originaltitel: 
Die Blendung
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-10-10
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-501-3 [inb]
978-91-7499-247-2 [e-bok]

Elias Canetti • Förbländningen

Språkforskaren Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: kall, rigid, misantropisk, misogyn. Genom ett ödesdigert missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar med en katastrof.

Förbländningen från 1935 blev Elias Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta tyrannisera varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan – den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren, långt före andra världskrigets utbrott.

I översättning av Eva Liljegren och med ett förord av litteraturvetaren och kritikern Fredrik Hertzberg.

»Elias Canetti registrerar klart och knivskarpt som Kafka. En av förra seklets märkvärdigaste romaner.« | Aftonbladet

 

 

»Förbländningen är ett verkligt kraftprov. Med en prosa som präglas av en stark stilistisk medvetenhet beskriver Elias Canetti skeenden som blir både absurt fantasifulla och groteskt demoniska. Den gestaltande kraften är helt Canettis egen han är en oefterhärmelig röst!« | Kristianstadsbladet