Systrarna i Auschwitz

ROXANE VAN IPEREN [f.1976] är en holländsk författare, advokat och publicist. När van Iperen och hennes familj flyttade in i huset »’t Hooge Nest« 2012 upptäckte de att där fanns en bortglömd historia. Det blev stoffet till romanen Systrarna från Auschwitz, som innehåller foton från familjens Brilleslijpers privata arkiv. Romanen tilldelades 2019 års Opzijpris i Nederländerna.

Titel: 
Systrarna i Auschwitz
Översättning: 
Ingrid Wikén Bonde
Originaltitel: 
't Hooge Nest
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-06-09
Antal sidor: 
384
ISBN: 
978-91-7893-358-7 [inb]
978-91-7893-359-4 [e-bok]

Roxane van Iperen • Systrarna i Auschwitz

Det är 1940 och Den slutgiltiga lösningen ska precis inledas. Nazisterna har ockuperat Nederländerna, men motståndet växer och två judiska systrar – Janny och Lien Brilleslijper – riskerar sina liv för att rädda de som jagas genom att inhysa dem i sitt hus, »’t Hooge Nest«. Huset fungerar som fristad och blir en av de viktigaste platserna i landet för judiska flyktingar. Men när huset och dess invånare blir förrådda av en granne inleds den mest skräckfyllda tiden i systrarnas liv. Det är början på slutet.

Med tyskt nederlag i sikte blir familjen Brilleslijper – tillsammans med Anne Frank och hennes familj – satta på det sista tåget till Auschwitz. Det som väntar dem där kommer att utmana systrarna långt bortom mänsklig föreställningsförmåga. De blir fråntagna allt utom sitt mod, sitt motstånd och kärleken till varandra.

Ur Opzij-juryns motivation:

»En fängslande berättelse om en fruktansvärd familjehistoria. Systrarna i Auschwitz är en läsupplevelse som utvidgar det du trodde dig veta.«