Den mörka porten

PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, vars böcker sålt i över 12 miljoner exemplar världen över. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats både internationellt och i Sverige, och vunnit en rad priser. Den mörka porten är den sjunde, länge efterlängtade boken om kriminalkommissarie Enzo Macleod.

Peter Mays hemsida
Twitter

Titel: 
Den mörka porten (En Enzo Macleod-deckare #5)
Översättning: 
Åsa Brolin
Originaltitel: 
The Night Gate
Författarporträtt: 
Geraint Lewis
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-10-01
Antal sidor: 
496
ISBN: 
978-91-8094-708-4 [inb]
978-91-8094-709-1 [e-bok]

Peter May • Den mörka porten

En kropp hittas vid ett nedfallet träd. Mannen har dragits upp med trädets rötter och det är tydligt att han en gång dödats med ett skott i huvudet. I samma veva blir en berömd konstkritiker alldeles i närheten brutalt mördad. Det är mer än sjuttio år mellan de två dödsfallen.

Kommissarie Enzo Macleod blir ombedd av en rättsarkeolog i Paris att besöka platsen för det förstnämnda fallet, men är snart djupt involverad i utredningen av det andra. Två parallella berättelser utvecklar sig: den ena historisk, den andra samtida. Båda kretsar kring Leonardo da Vincis Mona Lisa.

Hösten 1940 har den 28-åriga Georgette Pignal fått i uppdrag att hålla världens mest berömda målning borta från nazisternas händer. Medan Mona Lisa förflyttas från chateau till chateau både uppvaktas och förföljs hon av två tyskar som sänts av två rivaliserande uppdragsgivare – Hitler och Göring – för att stjäla målningen.

Vad ingen av dem vet är att Louvren i hemlighet har anlitat 1900-talets största konstförfalskare för att skapa en kopia nästan omöjlig att skilja från originalet. Upptäckten av förfalskningens existens är den tråd som sammanlänkar de två berättelserna. Och morden.

I översättning av Åsa Brolin.