Sherlock Holmes bragder

SIR ARTHUR CONAN DOYLE, född i Edinburgh 1859, var en skotsk läkare och författare, mest känd för sina berättelser om den stilbildande mästerdetektiven Sherlock Holmes. Totalt skrev Doyle 56 noveller och 4 romaner om Holmes och doktor Watson. Han dog 1930 i East Sussex.

Titel: 
Sherlock Holmes bragder
Översättning: 
Sven-Ingmar Pettersson
Originaltitel: 
The Memoirs of Sherlock Holmes
Omslagsdesign: 
Emilia Palmén
Omslagsbild: 
© Trevillion
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-09-12
Antal sidor: 
288
ISBN: 
978-91-8094-197-6 [inb]
978-91-8094-816-6 [e-bok]

Arthur Conan Doyle • Sherlock Holmes bragder

Sherlock Holmes bragder är den andra novellsamlingen om den ikoniske detektiven. Vi tas här tillbaka till Sherlock Holmes allra första fall som ung student under ett lov i Norfolk. I »Den grekiske tolken« gör hans äldre bror Mycroft sitt inträde i handlingen. Och i den avslutande novellen »Det sista problemet« kastas Holmes in i en dramatisk kamp mot ärkefienden professor Moriarty - för att slutligen störta mot en till synes säker död i de vilda vattnen vid Reichenbach Falls.

»Det sista problemet« [1893] var tänkt att vara den allra sista berättelsen om Sherlock Holmes, något som dock ledde till så stora protester från läsarna att Doyle till sist lät honom återkomma: först i romanen Baskervilles hund [1901] och därefter i ytterligare tre novellsamlingar.

I översättning av Sven-Ingmar Pettersson.