En studie i rött

SIR ARTHUR CONAN DOYLE, född i Edinburgh 1859, var en skotsk läkare och författare, mest känd för sina berättelser om den stilbildande mästerdetektiven Sherlock Holmes. Totalt skrev Doyle 56 noveller och 4 romaner om Holmes och doktor Watson. Han dog 1930 i East Sussex.

Titel: 
En studie i rött
Översättning: 
Sven-Ingmar Pettersson
Originaltitel: 
A Study in Scarlet
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Roy Bishop /Arcangel
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-08-25
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-8023-536-5 [inb]
978-91-7701-067-8 [e-bok]

Arthur Conan Doyle • En studie i rött

Arméläkaren John Watson har sårats i kriget i Afghanistan. Han flyttar hem till London, och eftersom hans ekonomi är ansträngd söker han en bostad att dela med någon. Det blir på Baker Street 221 B, tillsammans med Sherlock Holmes, en excentrisk detektiv.

När en man hittas död i ett obebott hus i Londons utkanter finner kriminalinspektörerna Lestrade och Gregson ingen annan råd än att be Sherlock Holmes om hjälp. Brottsplatsen är ett mysterium i sig: kroppen har inga synliga skador, men platsen är full av blod, och på väggen har någon skrivit »Hämnd«. Holmes får anledning att använda sin berömda iakttagelseförmåga och dra slutsatser som få andra skulle komma fram till. Men fallet fortsätter att ta oväntade vändningar.

En studie i rött är den första av Arthur Conan Doyles romaner om Sherlock Holmes och doktor Watson. Den publicerades första gången i den engelska tidningen Beeton’s Christmas Annual 1887. I svensk översättning av Sven-Ingmar Pettersson.