Christina Ouzounidis Lögner
Debut!

CHRISTINA OUZOUNIDIS [f. 1969] är en av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. Hon har bland annat tilldelats Expressens teaterpris och det svenska Ibsensällskapets dramatikerpris.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Lögner
Författarporträtt: 
Malena Engström
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Richard Goerg
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Dramatik, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2013-10-05
Antal sidor: 
368
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-282-3 [inb]
978-91-7499-349-3 [e-bok]

Christina Ouzounidis • Lögner

Christina Ouzounidis har snabbt blivit ett av vårt lands ledande dra­matiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. 

I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«. 

Ett krig iscensätts i själva språket. Ett drama gestaltas om de grymma maktlekar språket leker med människan, om det vapen språket är i människors munnar och medvetanden.

Samlingsvolymen Lögner innehåller Ordet ~ kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall ~ andra akten [2012].

»Christina Ouzounidis dramatik tvingar skådespelarna att balansera mellan teori och praktik, mellan ord och kött. Och liksom all dramatik av halt är Lögner även utmärkt läsning.« | Claes Wahlin, Aftonbladet

»När Ouzounidis är som bäst är hon accentuerat musikalisk med en underliggande auktoritet, förmedlad via ordens rytm och klangfärg.« | Malena Forsare, Sydsvenskan

»Texterna är fyllda av musikalitet, kroppslighet och humor, och det språkkritiska uppdraget är livsviktigt!« | Maria Edström, SR Kulturnytt