Christina Ouzounidis Lögner
Debut!

CHRISTINA OUZOUNIDIS [f. 1969] är en av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. Hon har tilldelats ett stort antal priser och finns översatt till ett flertal olika språk. Maskrosfrön och karyatider är hennes första roman. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Lögner
Författarporträtt: 
Severus Tenenbaum
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Richard Goerg
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Dramatik, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2013-10-05
Antal sidor: 
368
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-282-3 [inb]
978-91-7499-349-3 [e-bok]

Christina Ouzounidis • Lögner

Christina Ouzounidis har snabbt blivit ett av vårt lands ledande dra­matiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. 

I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«. 

Ett krig iscensätts i själva språket. Ett drama gestaltas om de grymma maktlekar språket leker med människan, om det vapen språket är i människors munnar och medvetanden.

Samlingsvolymen Lögner innehåller Ordet ~ kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall ~ andra akten [2012].

»Christina Ouzounidis dramatik tvingar skådespelarna att balansera mellan teori och praktik, mellan ord och kött. Och liksom all dramatik av halt är Lögner även utmärkt läsning.« | Claes Wahlin, Aftonbladet

»När Ouzounidis är som bäst är hon accentuerat musikalisk med en underliggande auktoritet, förmedlad via ordens rytm och klangfärg.« | Malena Forsare, Sydsvenskan

»Texterna är fyllda av musikalitet, kroppslighet och humor, och det språkkritiska uppdraget är livsviktigt!« | Maria Edström, SR Kulturnytt