Anteckningar från kriget

MARGUERITE DURAS [1914–1996] föddes av franska föräldrar i Gia Dinh, nära Saigon i nuvarande Vietnam. Hennes författarskap – som omfattar över femtio romaner, dramer, filmmanus och essäer – präglades starkt av uppväxten i Franska Indokina, men också av engagemanget i motståndsrörelsen under andra världskriget. Med sin unika stil, och få men stora, komplexa teman, är Duras efterkrigstidens kanske mest betydande franska författare.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Anteckningar från kriget
För/efterord: 
Sophie Bogaert & Olivier Corpet
Översättning: 
Else Marie Güdel, Suzanne Skeppström, Magdalena Sørensen & Marianne Tufvesson
Originaltitel: 
Cahiers de la guerre et autres textes
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Melissa Szeto
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2008-11-01
Antal sidor: 
352
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-86021-11-5 (inb)
978-91-7499-010-2 (poc)

Marguerite Duras • Anteckningar från kriget

I Anteckningar från kriget samlas Duras legendariska anteckningsböcker från krigsåren, de som också låg till grund för hennes viktigaste romaner. Hon berättar om förlusten av sitt första barn, om sin brors död, engagemanget i motståndsrörelsen, om sin man Robert Antelmes deportation och om sonen Jeans födelse.

Här strålar Duras karakteristiska, sträva exakthet, hennes malande besatthet, nakna nyfikenhet och stränghet Duras stil i sin ursprungligaste form.

»Hon skär genom allt. Hon drivs av ett nästan djävulskt behov av att benämna saker om det så är smärtsamt, skamligt, outhärdligt, skandalöst.« | Åsa Beckman, Dagens Nyheter

»Författaren som blickar tillbaka har ersatts av en samling röster, bilder, ord ur det förflutna som tas fram eller väcks till liv i ett ständigt närvarande nu.« | Steve Sem-Sandberg, Svenska Dagbladet

»Skönheten och svärtan alldeles invid varandra. Som alltid hos Duras.« | Therese Eriksson, Arbetarbladet