Trolltider

Maria Gripe [1923–2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H.C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribune’s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Trolltider
Författarporträtt: 
Foto: Owe Sjöblom, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh & Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Harald Gripe
Bandtyp: 
Halvklotband
Genre: 
Barn
Utgivningsdag: 
2017-12-01
Antal sidor: 
32
Format: 
210 x 297 mm
ISBN: 
978-91-7701-564-2 [inb]
978-91-7701-565-9 [e-bok]

Maria Gripe • Trolltider

Det händer något konstigt med Ulrikas lördagsgodis. Det bara försvinner. Nästan med detsamma hon får det är det bara borta. Mamma förstår ingenting. Men Ulrika, hon vet vart det tar vägen. Och vätten, han vet också. Vätten vakar över alla småtroll och sagoväsen som bor i skogsgläntan utanför Ulrikas hus. Och både vätten och Ulrika vet att det är småtrollet Kleva som smugit in i huset och tagit med sig godispåsen.

Trolltider publicerades första gången 1985 (med titeln Godispåsen) och bygger på Maria och Camilla Gripes omåttligt populära julkalender Trolltider, som visades 1979. De flesta av de älskade TV-figurerna är med i berättelsen: systrarna Tova och Kleva, deras kompis Kotte, den sockersöta fen Dorabella och, förstås, den sluga häxan Mara.

Trolltider är rikt illustrerad med Harald Gripes klassiska teckningar, digitalt restaurerade inför denna utgåva.

»I Maria Gripes böcker blir människan så egendomligt stor, så rik på nyanser och komplexitet. Jag tror aldrig jag har läst någon större människokärlek.« | Lotta Olsson, DN