Tjänstekvinnans son

AUGUST STRINDBERG [1849–1912] är en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svenskspråkiga författarna någonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och många av hans prosaverk är tidlösa klassiker. 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Tjänstekvinnans son
Författarporträtt: 
August Strindberg, självporträtt i Gersau, Schweiz, 1886
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
August Strindberg, »Seglare«, olja på papp, 27 × 16,5 cm, 1873
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-05-31
Antal sidor: 
592
ISBN: 
978-91-7893-184-2 [inb]
978-91-7893-185-9 [e-bok]

August Strindberg • Tjänstekvinnans son

»Hans första förnimmelser så som han sedan erinrat sig dem voro fruktan och hunger. Han var mörkrädd, strykrädd, rädd för att göra alla till olags, rädd att falla, stöta sig, gå i vägen.« I denna liksom självlysande ungdomsskildring berättar August Strindberg »en själs utvecklingshistoria«, som undertiteln lyder. Pojken Johan, som växer upp i små omständigheter, son till en kryddkrämare och en tjänstekvinna, bygger under barndom och tonår upp en stark revanschlust; berättelsen om hans utanförskap är inte bara en allmängiltig skildring av ungdom och ensamhet utan också en del i Strindbergs medvetna konstruktion av sig själv som människa och författare: en messianskt utvald, känslig själ som också - och kanske just därför - är missförstådd och motarbetad. 

Tjänstekvinnans son, publicerad år 1886, skrevs kort efter att Strindberg stått åtalad för hädelse för att ha drivit med religiösa sakrament i novellsamlingen Giftas. Genom berättelsen om vad som har format honom fortsätter han ett slags plädering för oskuld, självständighet och moralisk och konstnärlig konsekvens.