AUGUST STRINDBERG [1849–1912] är en av de mest ryktbara, innovativa och produktiva svenskspråkiga författarna någonsin. Internationellt betraktas han som en av de största dramatikerna i modern tid, och många av hans prosaverk är tidlösa klassiker.
August Strindberg • Giftas I-II
»Kvinnofrågan, på vilken samhällets grundvalar nu påstås vila, synes mig överskattad.« August Strindbergs novellsamling Giftas, från 1884, var författarens inlägg i tidens sedlighetsdebatt, som också gällde kvinnans juridiska rättigheter, hennes självständighet och sexuella frigörelse. I tolv noveller, som 1886 följdes av ytterligare arton i en andra volym, skildrar han relationen mellan man och kvinna – sorgset, bittert, ursinnigt, barnsligt, förorättat, längtande – utifrån vad som för honom var naturgivet och vad som var samhällelig konvention. Den satiriska samtidskritiken var delvis reaktionär, delvis radikalt träffsäker och ledde bland annat till att författaren åtalades för hädelse, efter att i novellen »Dygdens lön« ha drivit med konfirmationen och nattvarden.
Strindberg, som själv var gift tre gånger, blottade i dessa noveller inte bara samtidens inskränkthet, utan också egna neuroser och fixa idéer – föreställningar om sanning och förställning, naturlighet och social konstruktion, vilka går att finna i olika skepnader genom hela författarskapet.