Rendezvous i svart

CORNELL WOOLRICH [1903–1968], född i New York, var en av de stora amerikanska thrillerförfattarna. Efter att hans första roman publicerades 1926 flyttade han till Hollywood för att bli manusförfattare. Där utforskade han sin homosexualitet – och gifte sig. Både äktenskapet och manuskarriären blev dock kortvariga. Woolrich återvände till New York, där han bodde med sin mamma i en rad sjaskiga hotellrum, trots att han snart hade gott om pengar. Fram till sin död producerade han en enorm mängd spännings- och skräckhistorier, under en rad pseudonymer. De klassiska filmatiseringarna av Alfred Hitchcock och François Truffaut, och inte minst hans roman Natten har tusen ögon [1945], har fått Woolrich att beskrivas som »1900-talets Edgar Allen Poe« och »noir-genrens fader«.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Rendezvous i svart
Översättning: 
Lars Ekegren
Originaltitel: 
Rendevouz in Black
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Dreamerve
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-03-02
Antal sidor: 
254
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-229-5 [inb]
978-91-7645-228-8 [e-bok]

Cornell Woolrich • Rendezvous i svart

Det är den 31 maj, en mild försommarkväll i den amerikanska Mellanvästern, tidigt 1940-tal. Johnny Marr står lutad mot väggen till den drugstore där han stämt träff med Dorothy, sin trolovade och älskade sedan barnsben. Dorothy är sen och Johnny får snart veta varför. Hon är död – dödad av en meningslös spritflaska, kastad från ett lågt passerande flygplan fullt av berusade män: ett jaktlag på väg hem.

Johnnys liv kommer hädanefter att handla om hämnd – ut i varenda cell av hans varelse. Den 31 maj varje år blir högtidsdagen då var och en i jaktsällskapet får besök. Av en som fått sitt liv krossat och som vill gengälda handlingen med så precisa medel som möjligt.

Cornell Woolrich har kommit att betraktas som lika betydelsefull för den amerikanska hårdkokta traditionen som de betydligt mer kända namnen Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Rendezvous i svart [Rendezvous in Black, 1948] hör till de stora romanklassikerna i noir-genren.

Här i svensk översättning av Lars Ekegren.

»Du kan bokstavligen känna ångesten i Woolrich verk.« | James Ellroy

»Cornell Woolrichs romaner definierar själva kärnan av nihilistisk noir.« | The New York Times Book Review

»Cornell Woolrich förtjänar att upptäckas, och återupptäckas, av varje generation.« | Ray Bradbury

»Cornell Woolrich, tillsammans med Raymond Chandler, uppfann praktiskt taget noir-genren.« | Newsday

»Cornell Woolrich var en noir-genrens mästare.« | Wall Street Journal​​​​

»Inget slår en berättelse om ödesmättad fasa av den suveräne mästaren av spänning, Cornell Woolrich.« | The New York Times Book Review