Fönstret åt gården & andra noveller

CORNELL WOOLRICH [1903–1968], född i New York, var en av de stora amerikanska thrillerförfattarna. Efter att hans första roman publicerades 1926 flyttade han till Hollywood för att bli manusförfattare. Där utforskade han sin homosexualitet – och gifte sig. Både äktenskapet och manuskarriären blev dock kortvariga. Woolrich återvände till New York, där han bodde med sin mamma i en rad sjaskiga hotellrum, trots att han snart hade gott om pengar. Fram till sin död producerade han en enorm mängd spännings- och skräckhistorier, under en rad pseudonymer. De klassiska filmatiseringarna av Alfred Hitchcock och François Truffaut, och inte minst hans roman Natten har tusen ögon [1945], har fått Woolrich att beskrivas som »1900-talets Edgar Allen Poe« och »noir-genrens fader«.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Fönstret åt gården & andra noveller
Översättning: 
Lars Ekegren & Ingvar Skogsberg
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Nobilior
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-03-02
Antal sidor: 
525
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-227-1 [inb]
978-91-7645-226-4 [e-bok]

Cornell Woolrich • Fönstret åt gården & andra noveller

Cornell Woolrich har kommit att betraktas som lika betydelsefull för den amerikanska hårdkokta traditionen som de betydligt mer kända namnen Raymond Chandler och Dashiell Hammett.

För film noir har Woolrichs bidrag varit minst lika stort som de andra portalfigurerna i noir-genren. Flera av hans berättelser har blivit stora filmklassiker, exempelvis Fönstret åt gården av Alfred Hitchcock och Bruden bar svart av François Truffaut.

»Fönstret åt gården«, Woolrichs mest berömda novell, och »För återstoden av livet«, något av det bästa han skrev under sina sista år, återfinns i den här volymen, tillsammans med 14 andra noveller (där flera andra för övrigt också har filmatiserats – som »Momentum«, av Hitchcock, och »Fönstret«, av Ted Tetzlaff ).

I svensk översättning av Ingvar Skogsberg och Lars Ekegren.

»Du kan bokstavligen känna ångesten i Woolrich verk.« | James Ellroy

»Cornell Woolrichs romaner definierar själva kärnan av nihilistisk noir.« | The New York Times Book Review

»Cornell Woolrich förtjänar att upptäckas, och återupptäckas, av varje generation.« | Ray Bradbury

»Cornell Woolrich, tillsammans med Raymond Chandler, uppfann praktiskt taget noir-genren.« | Newsday

»Cornell Woolrich var en noir-genrens mästare.« | Wall Street Journal

»Inget slår en berättelse om ödesmättad fasa av den suveräne mästaren av spänning, Cornell Woolrich.« | The New York Times Book Review