Petersburgsnoveller

NIKOLAJ GOGOL [1809–1852] var en ukrainskfödd rysk prosaist, poet och dramatiker. Lika hemma i realism och romantik som i satir och grotesk, och surrealism; långt innan begreppet uppfunnits. Gogol är en av världslitteraturens stora novellister, som kom att påverka hela den ryska litteraturen på 1800-talet.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Petersburgsnoveller
För/efterord: 
Nils Håkansson
Översättning: 
Bengt Jangfeldt & Nils Åke Nilsson
Författarporträtt: 
Fyodor Antonovich Moller
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Antal sidor: 
144
ISBN: 
978-91-7781-575-4 [mb]

Nikolaj Gogol • Petersburgsnoveller

Nikolaj Gogols stora geni består i en förundransvärd kombination av fulländad stil och oskuldsfullt betraktande, av lika mycket varm medkänsla som fantastisk humor. Kappan, Näsan, Nevskij prospekt och En dåres anteckningar är fyra texter utan vilka hela den ryska litteraturen skulle se helt annorlunda ut. De springer alla ur en och samma fas i författarskapet, mellan 1835 och 1842, då nästan allt Gogol skrev kretsar kring S:t Petersburg; antingen genom skildringar av staden eller genom idéer, såsom galenskapen skildrad i dagboksform (i En dåres anteckningar) – en tradition som föddes i S:t Petersburg och spred sig till Västeuropa först senare.

Petersburgsnoveller är en av världslitteraturens stora ryska klassiker, här i översättning av Nils Åke Nilsson och Bengt Jangfeldt.

Den här utgåvan med ett nyskrivet förord av Nils Håkansson.

»Den störste författaren Ryssland hittills producerat.« | Vladimir Nabokov

»Vi kom alla ut ur Gogols ›Kappa‹.« | Fjodor Dostojevskij