Giovannis rum

JAMES BALDWIN [1924–1987] var en amerikansk författare och medborgarrättsaktivist. Han skrev romaner, pjäser, essäer och poesi. 1986 tilldelades han franska Hederslegionen.

Titel: 
Giovannis rum
Översättning: 
Martin Rogberg
Originaltitel: 
Giovanni’s Room
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-08-23
Antal sidor: 
208
ISBN: 
978-91-8094-444-1 [inb]
978-91-8094-445-8 [e-bok]

James Baldwin • Giovannis rum

Den unge amerikanen David friar till sin flickvän Helle, men hon är tveksam och lämnar honom i Paris för att i stället resa till Spanien och fundera över deras förhållande. Ensam, utan jobb och pengar, hamnar David på en bar där han träffar den vackra servitören Giovanni. Kvällen slutar med att David följer med Giovanni hem, och de två männen inleder en passionerad kärleksaffär.

Paret tillbringar sina dagar vandrande genom Paris, nätterna i Giovannis nedgångna lägenhet. Det är första gången på länge David känner sig lycklig, men trots det vill han inte erkänna sin egen läggning och de begär han upplever. När Helle återvänder väljer han därför henne framför kärleken till Giovanni. Samtidigt tar Giovannis liv en drastisk vändning: Han åtalas för mord på sin tidigare chef och döms till döden.

Giovannis rum [1956], James Baldwins andra roman, är en milstolpe inom queerlitteraturen och finns med på BBC:s lista över 100 romaner som format vår värld. I översättning av Martin Rogberg.

»En av vår tids få riktiga författare.« Norman Mailer