En svart mans anteckningar

JAMES BALDWIN [1924–1987] var en amerikansk författare och medborgarrättsaktivist. Han skrev romaner, pjäser, essäer och poesi. 1986 tilldelades han franska Hederslegionen.

Läs ett smakprov...
Titel: 
En svart mans anteckningar
För/efterord: 
Judith Kiros
Översättning: 
Martin Rogberg
Originaltitel: 
Notes Of A Native Son
Omslagsdesign: 
Paolo Sangregorio
Omslagsbild: 
© Anthony Barboza / Getty Images
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt
Utgivningsdag: 
2021-05-18
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-7893-495-9 [inb]
978-91-7893-496-6 [e-bok]

James Baldwin • En svart mans anteckningar

I sin epokgörande essäsamling kartlägger James Baldwin vad det innebär att vara svart i det moderna USA. Baldwin räknas sedan länge till 1900-talets främsta amerikanska författare; tillsammans med Langston Hughes, Richard Wright och Toni Morrison utgör han ryggraden i landets svarta litteratur.

När En svart mans anteckningar – utsedd till en av 1900-talets bästa böcker av såväl Modern Library som The Guardian – gavs ut 1955 hade bokens tio essäer tidigare publicerats i tidskrifter som Harper’s Magazine, Partisan Review och The New Leader. Titelessän är ett minnesarbete: En paranoid far dör i tuberkulos, samtidigt som författaren för första gången upplever den amerikanska söderns statsrasism. Texterna speglar den klarsyn, vrede, intelligens och mänsklighet som gjort Baldwins böcker till moderna klassiker.

För första gången på 65 år tillgängliggörs nu James Baldwins mästerverk på nytt, här i reviderad översättning, och med ett nyskrivet förord av författaren och journalisten Judith Kiros.

♦ Utsedd till en av tidernas 100 bästa böcker av The Guardian ♦

»James Baldwins brinnande samhällskritik ger ny genklang i ett splittrat USA.« | Washington Post

»James Baldwins mest definierande verk – och hans bästa.« | Time 

»Jag önskar att jag kunde sätta denna bok i händerna på varje amerikan – eller rättare sagt varje människa.« | Celeste Ng, The Guardian