Getaway

JIM THOMPSON [1906–1977] föddes i Anadarko, Oklahoma. Han har skrivit ett trettiotal böcker och räknas, tillsammans med Raymond Chandler och James Ellroy, som en av de främsta – och mest hårdkokta – noirförfattarna genom tiderna. Modernista ger nu ut Jim Thompsons två största klassiker: Getaway [1958] och Grifters [1963].

Läs ett smakprov...
Titel: 
Getaway
Översättning: 
Inge R. L. Larsson
Originaltitel: 
The Getaway
Författarporträtt: 
Sharon Thompson Reed
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Mug shot of William Stanley Moore, 1st of May 1925, Central Police Station, Sydney. Courtesy of NSW Police Forensic Photography Archive, Justice & Police Museum, Sydney Living Museums, Australia
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare
Utgivningsdag: 
2017-11-24
Antal sidor: 
160
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-778-3 [inb]
978-91-7701-779-0 [e-bok]

Jim Thompson • Getaway

Doc McCoys skicklighet som brottsling vet nästan inga gränser. Men inte ens för McCoy finns det något sådant som ett perfekt bankrån – inte utan en perfekt flykt.

På grund av en förrädisk och klumpig partner får bankrånet i stället förödande konsekvenser. Ett enda litet misstag kastar Doc McCoy rakt in i ett helvete präglat av blod, svek och kaos – till brädden fyllt av våld och bristande lojaliteter – där ingen handling är utan baktanke.

Getaway är boken som alla andra bankrånsskildringar måste mäta sig mot. Såväl Steve McQueen som Alec Baldwin har axlat rollen som Doc McCoy på vita duken. Men allra främst är det ändå Jim Thompsons mörka, skitiga prosa som gör Getaway till ett mästerverk i sin genre.

I översättning av Inge R. L. Larsson.

»För den som vill ha sin deckare rå som sushi.« Göteborgsposten

»Läs Jim Thompson och ta en rundtur i helvetet.« | New Republic

»Den störste kriminalförfattaren av dem alla.« | New York Times

»I min bok är Jim Thompson fortfarande den störste kriminalförfattaren.« | Jo Nesbø