Det målade rummet. En berättelse från Mantua

INGER CHRISTENSEN [1935–2009], född i Vejle, Danmark, var en dansk poet, romanförfattare, essäist och dramatiker. Christensen hör till de främsta nordiska poeterna i sin generation, hyllad såväl här hemma som på kontinenten. Med tiden har fler och fler läsare fått upp ögonen för hennes prosa, såväl romanerna som essäerna. Under slutet av sin levnad var Inger Christensen ständigt omnämnd som kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Det målade rummet. En berättelse från Mantua
Översättning: 
Marie Silkeberg
Originaltitel: 
Det malede værelse
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Andrea Mantegna, »Camera Picta«
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2010-10-16
Antal sidor: 
96
Format: 
148 x 210 mm
ISBN: 
978-91-8602-173-3 [mb]
978-91-7499-277-9 [e-bok]

Inger Christensen • Det målade rummet. En berättelse från Mantua

Skrivaren Marsilio Andreasi får i uppdrag att ta kontakt med målaren Andrea Mantegna för att denne ska dekorera en matsal i furst Gonzagas palats i Mantua. Men Marsilio är inte bara skrivare, utan också författare och älskare. Han är motvilligt vittne till ett italienskt 1400-tal, där karpen bär på människans odödliga själ, och en talande åsna kan fullborda en matematikers öde.

I Inger Christensens författarskap har konsten alltid en särskild möjlighet att gestalta sambanden, mellan det ena människolivet och det andra, mellan språk och värld, en pojkes drömmar och en påves krav.

Det målade rummet utkom på danska 1976 och är den sista av Christensens tre romaner.

»Det målade rummet vidgar sig till att bli en finurlig berättelse om tolkning och meningsskapande, ordning och frihet, det overkligas betydelse för att människor ska nå utanför sina begränsningar.« | Pia Bergström, Expressen