Den lilla sjöjungfrun

H. C. ANDERSEN [1805–1875] föddes i Odense, Danmark, som son till en fattig skomakare och tvätterska. Han har gått till historien som världens störste sagoberättare, alla språk inräknade. Själv såg han sig helst som romanförfattare, dramatiker, poet och reseskildrare. Men det är med sagorna – som började ges ut 1835 och som i dag finns översatta till 125 språk – som H.C. Andersen intar en plats i världslitteraturen. Historier som Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder och Snödrottningen, för att bara nämna några. Många gånger har H.C. Andersens sagor också använts för film, teater, balett och inspirerat annan litteratur.

Titel: 
Den lilla sjöjungfrun
Översättning: 
Elisabet Björklund
Originaltitel: 
Den lille havfrue
Författarporträtt: 
Franz Hanfstaengl [1860]; kolorering: Modernista
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
Lisbeth Zwerger
Bandtyp: 
Kartonnage
Genre: 
Barn, Översatt
Utgivningsdag: 
2023-06-07
Antal sidor: 
48
ISBN: 
978-91-8063-687-2 [kart]
978-91-8063-688-9 [e-bok]

H. C. Andersen • Den lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun är H.C. Andersens saga om en sjöjungfru som räddar livet på och förälskar sig i en prins när hans skepp förliser. Med hjälp av en häxa blir hon människa. Men det är bråttom att vinna prinsens hjärta, annars förvandlas hon till skum på havet. Och hennes röst har häxan tagit som betalning för tjänsten.

H.C. Andersens romantiska, storslagna och vemodiga berättelse publicerades för första gången 1837 och är idag en av världens mest berömda sagor. Här i svensk översättning av Elisabet Björklund och illustrerad med den flerfaldigt prisbelönta Lisbeth Zwergers magiska bilder.

 

LISBETH ZWERGER är en flerfaldigt prisbelönt österrikisk barnboksillustratör. Hon vann bland annat den prestigefyllda Hans Christian Andersen-medaljen 1990, Österreichischer Kunstpreis i barn- och ungdomsbokskategorin 1998 och Tysklands barn- och ungdomsboksakademis stora pris 2012. Lisbeth Zwerger bor och arbetar i Wien. Modernista har även gett ut Charles Dickens En julsaga med Lisbeth Zwergers illustrationer.