Fosterlandets son

RICHARD WRIGHT föddes 1908 på en plantage i Mississippi och dog i Paris 1960. Han var i praktiken autodidakt, eftersom han tvingades avsluta sina studier för att försörja sin familj. Fosterlandets son [Native Son], hans första roman, utkom 1940.

Titel: 
Fosterlandets son
För/efterord: 
Aleksander Motturi
Översättning: 
Gösta Olzon
Originaltitel: 
Native Son
Författarporträtt: 
Science History Images
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Emily Barletta, »Untitled Mountain 4«
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-09-27
Antal sidor: 
480
ISBN: 
978-91-8023-461-0 [inb]
978-91-8023-462-7 [e-bok]

Richard Wright • Fosterlandets son

Tjugoårige Bigger Thomas från södra Chicago bor med mor och syskon i en förfallen lägenhet full av råttor. Det är 1930-tal, och en svart ung man har få möjligheter utöver de till synes förutbestämda: våld och kriminalitet. Han planerar ett rån med sina vänner, men det blir inte av. I stället får han jobb hos den förmögna familjen Dalton och står plötsligt främmande och språklös i en ny värld.

Bigger har aldrig haft ett eget rum och förstår inte de vita människornas vänlighet. När dottern i huset, den hängivna kommunisten Mary, introducerar honom för sin progressiva pojkvän och vill umgås som vänner växer spänningarna. Han blir alltmer desorienterad, och frustrerad. Katastrofen verkar till slut omöjlig att undvika.

Richard Wrights roman är en krass och skakande skildring av ett samhälle där en svart amerikan inte kan bli någon annan än den som omvärlden förväntar sig.

I svensk översättning av Gösta Olzon, med ett nyskrivet förord av författaren Aleksander Motturi.

»En gripande och engagerande roman skriven i en annan tid, men trots det fortfarande högst aktuell.« Kajsa Bellander, BTJ

»En roman som förändrade den amerikanska kulturen för alltid.« Irving Howe

»En av tidernas hundra bästa romaner.« Time Magazine

»Det finns ingen svart amerikan som inte har en egen Bigger Thomas inuti kraniet.« James Baldwin