Wager: En berättelse om skeppsbrott, myteri och mord

DAVID GRANN [f. 1967] är en amerikansk bästsäljande författare och mångfaldigt prisbelönt journalist för The New Yorker. Hans Killers of the Flower Moon [2017] tog sig an ett ouppklarat mysterium och en ljusskygg del av USA:s historia. Boken har också blivit film, i regi av Martin Scorsese och med Leonardo DiCaprio i en av huvudrollerna. Den hyllade New York Times-bästsäljaren Wager är den andra av hans böcker som kommer ut på svenska.

Hemsida
Twitter

Titel: 
Wager: En berättelse om skeppsbrott, myteri och mord
Översättning: 
Manne Svensson
Originaltitel: 
The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder
Författarporträtt: 
Matt Richman
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-06-03
Antal sidor: 
352
ISBN: 
978-91-8094-064-1 [inb]
978-91-8094-065-8 [e-bok]

David Grann • Wager: En berättelse om skeppsbrott, myteri och mord

Den 28 januari 1742 spolas en skranglig farkost sammansatt av trä och tyg upp på Brasiliens kust. Inuti finns trettio utmärglade, närmast livlösa män, och de har en fantastisk historia att berätta.

Männen är överlevande från The Wager, ett brittiskt fartyg som lämnat England 1740 på hemligt uppdrag under det pågående imperialistiska kriget med Spanien. Wager hade jagat en spansk galeon full av skatter när man gick på grund vid en karg, öde ö utanför Patagoniens kust. Efter att ha varit strandsatta och nära svält i månader hade de byggt farkosten och därefter seglat i över hundra dagar. De togs emot som hjältar.

Men sex månader senare dyker ytterligare en, ännu mer förfallen farkost upp på Chiles kust. Denna rymmer bara tre skeppsbrutna män, och de har en helt annan historia att berätta. De trettio sjömän som ankom till Brasilien är inte alls hjältar – de är myterister. Den första gruppen kommer med motanklagelser, och det visar sig att Wagers besättning, medan de var strandsatta, förfallit till anarki och stridande fraktioner. Anklagelserna leder till att man sammankallar en militärdomstol, där liv och död står på spel och de skyldiga riskerar att hängas.

Wager är en storslagen historia om mänskligt beteende i sina extremer, skildrad av en av vår tids största historieberättare. I översättning av Manne Svensson.

»Wager är en av de bästa böcker om verkliga händelser jag någonsin läst. Ett mästerverk.« Matthew Teague, The Guardian

»Djupt fängslande. Wager är som en thriller. Den tacklar en historia med många lager, liksom frågan om imperialism, med liv och energi.« Time

»Mästerlig.« Wall Street Journal