Vinterresa

ELFRIEDE JELINEK [f. 1946] är en österrikisk författare och dramatiker. Fadern var tjeckisk jude, modern wienska med rumänskt påbrå. Hennes litterära verk är på olika sätt svar på uppväxten i Wien och Österrikes arv efter nazismen, men bär också spår av Jelineks musikaliska bakgrund (som klassiskt skolad organist). 2004 tilldelades Elfriede Jelinek Nobelpriset i litteratur. 

Hemsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Vinterresa
Översättning: 
Maria Tellander
Originaltitel: 
Winterreise
Författarporträtt: 
Hilde Zemann
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Xenia Hausner, »Andante«, 2012, oil on dibond, 150 × 177 cm
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Dramatik, Översatt
Utgivningsdag: 
2017-12-02
Antal sidor: 
96
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-831-5 [inb]
978-91-7701-832-2 [e-bok]

Elfriede Jelinek • Vinterresa

Elfriede Jelineks kritikerrosade läsdrama Vinterresa [Winterreise, 2011] utgår ifrån Franz Schuberts och Wilhelm Müllers romantiska sångcykel med samma titel och är en lika underhållande som brutal uppgörelse med samtiden och författaren själv.

I en poetisk och associativ språkflod tematiserar Jelinek här sin egen inre emigration från ett samhälle utan moral, där såväl österrikiska bankskandaler som kidnappningen av Natascha Kampusch står i centrum. Men här synas även avgrunderna i hennes egen biografi: ensamhet, nätdejting, hennes komplicerade relation till sin mor och faderns demenssjukdom, vilket mynnar ut i en både skoningslös och ironisk uppgörelse med den egna författarrollen. Resultatet är ett av hennes mest personliga och gripande verk hittills.

I svensk översättning av Maria Tellander.

»Det bästa Jelinek skrivit sedan Nobelpriset.« | Horace Engdahl