Tyst savann

SIGBJØRN MOSTUE är en norsk författare vars första bok, thrillern Himlen ska gråta blod – om specialsoldaten Even Stubberud – blev en internationell succé och bland annat nominerades till det norska Rivertonpriset i kategorin »Årets bästa kriminalroman«.

 

Titel: 
Tyst savann (Even Stubberud #2)
Översättning: 
Gabriel Setterborg
Originaltitel: 
Taus savanne
Författarporträtt: 
Agnete Brun
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt, Thriller
Utgivningsdag: 
2023-08-10
Antal sidor: 
304
ISBN: 
978-91-8063-914-9 [poc]
978-91-8023-928-8 [e-bok]

Sigbjörn Mostue • Tyst savann

Efter att ha pensionerat sig från yrket som specialsoldat i en antiterrorism-enhet söker Even Stubberud nu ett nytt liv i Kenya. Han har en önskan om att göra bot för den brutalitet han utövat under sin tidigare karriär genom att utbilda viltvårdare på savannen och därmed bidra till att förhindra den skoningslösa slakten av elefanter och annat djurliv.

Det ska dock visa sig att det är starka krafter som ligger bakom tjuvjakten – med förgreningar till en av världens mäktigaste nationer. Samtidigt kontaktas Stubberud av sin tidigare chef – Elna Husøy, som leder Försvarets underrättelsetjänst – om en allvarlig situation i Norge. Stubberuds liv blir inte enklare när han startar en personlig vendetta i Nairobi, som hotar att kasta in Norge i en diplomatisk mardröm. Det tycks bara finnas en utväg: Even Stubberud måste dö.

Tyst savann är en intensivt spännande thriller som berör en av vår tids största katastrofer: naturen som försvinner.

I översättning av Gabriel Setterborg.

»En rasande thriller som cirkulerar samtida frågor som politiska spänningar i Afrika men även den akuta klimatkrisen och artdöden. Mostue skriver en lättläst och effektiv prosa med god koll på dramaturgi och en stundtals filmisk stämning i miljöbeskrivningarna.« Kajsa Bellander, BTJ

»En vanvettigt bra kriminalroman.« Randaberg 24, Norge

Sagt om Himlen ska gråta blod:

»Alldeles förskräckligt spännande.« Lotta Olsson, DN 

 

»Blir inte det här film så är det skamligt.« Titti Schultz, Go’kväll, SVT

 

»En spännande thriller i högt tempo. Sigbjørn Mostue vet hur man bygger en bra historia.« Betyg: 4 av 5 – Lottens bokblogg