Trettio dagars mörker

JENNY LUND MADSEN är en dansk författare, född 1983. Hon har en magisterexamen i Filmvetenskap och har studerat manusförfattande på University of California i Los Angeles. Sedan 2009 har hon arbetat som manusförfattare för filmer och tv-serier och 2019 debuterade hon också som dramatiker. Trettio dagars mörker är hennes första deckare.

Titel: 
Trettio dagars mörker
Översättning: 
Sabina Söderlund
Originaltitel: 
Tredive dages mörke
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-06-10
Antal sidor: 
334
ISBN: 
978-91-8023-090-2 [inb]
978-91-8023-091-9 [e-bok]

Jenny Lund Madsen • Trettio dagars mörker

Den högdragna, ensamma, alkoholiserade och dessutom skrivblockerade författaren Hannah får genom en ödets nyck utmaningen att skriva en kriminalroman på trettio dagar.

Hon reser hals över huvud till Island för inspiration och tar logi hos den gästfria Ella i den fridfulla lilla orten Húsafjöður. Men under den lugna ytan är starka strömmar i rörelse. Några dagar efter Hannahs ankomst fiskas Ellas brorson Thor livlös upp ur vattnet. Drunknad. Thor var, som alla andra på orten, son till en fiskare, men han led av stark vattenskräck. Det var allmänt känt och Thor höll sig alltid undan vattnet. Så hur kunde han drunkna, och var det verkligen en olycka?

Hannah börjar undersöka dödsfallet som en potentiell inledning till sin klichédeckare, men dras snart in i byn Húsafjöðurs dunkla hemligheter. På Island – med dess kullar och snö, med dess mörker – upptäcker Hannah allt mer om det förflutna. Och samtidigt är det här hon börjar skönja en framtid.

»Spännande till sista sidan. Årets mest originella kriminalroman.« | Betyg: 5 av 6, Politiken

 

 

»Mycket spännande och läsvärd.« | Litteratursiden.dk