Tre romaner: Den store Gatsby, Natten är ljuv, Den siste magnaten

F. SCOTT FITZGERALD [1896–1940] var en amerikansk författare, född i St. Paul, Minnesota. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet. Mästare i novellgenren som F. Scott Fitzgerald också var, är det logiskt att den mest berömda romanen är den kortaste: Den store Gatsby.

Titel: 
Tre romaner: Den store Gatsby, Natten är ljuv, Den siste magnaten
Översättning: 
Gösta Olzon, Arne Hägglund och Gunnar Barklund
Originaltitel: 
»The Great Gatsby«, »Tender is the Night« & »The Last Tycoon«
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-06-30
Antal sidor: 
768
ISBN: 
978-91-8063-478-6 [inb]

F. Scott Fitzgerald • Tre romaner: Den store Gatsby, Natten är ljuv, Den siste magnaten

På Long Island utanför New York avlöser de överdådiga festerna varandra. Nykomlingen Jack Carraway dras in i den mystiske miljonären Jay Gatsbys strävan att vinna tillbaka sin ungdomskärlek, Daisy Buchanan.

Till de rika amerikaner som sökt sig till franska rivieran hör Dick och Nicole Driver. Bjudningarna i deras fashionabla villa frekventeras av alla betydande, så även av den unga filmstjärnan Rosemary Hoyt.

Collegestudenten Cecilia Brady, dotter till en inflytelserik Hollywood-producent, gör sig redo att resa till Los Angeles. På flygplatsen springer hon på en av sin fars gamla vänner, i sällskap med en misslyckad producent som lämnar ett meddelande han vill att Cecilia ska framföra.

Tre romaner – som i en volym samlar Den store Gatsby [The Great Gatsby, 1925], Natten är ljuv [Tender Is the Night, 1934] och den postuma Den siste magnaten [The Last Tycoon, 1941] – blottlägger F. Scott Fitzgerald 1920- och 30-talens lika spritindränkta och glamorösa som desillusionerade jazz-era.

I översättning av Gösta Olzon, Arne Hägglund och Gunnar Barklund.