Trädet

BÁRÐUR OSKARSSON [f. 1972 i Torshamn, Färöarna] är en av de senaste årens mest hyllade nordiska barnboksförfattare. Hans böcker har översatts till danska, norska, svenska, isländska, engelska, franska, tyska, slovenska och tjeckiska. 2016 nominerades han till det svenska Peter Pan-priset, som delas ut årligen till en utländsk författare för en översatt barn- eller ungdomsbok. Under de senaste fem åren har Bárður Oskarsson nominerats till Nordiska rådets barn- & ungdomslitteraturpris tre gånger, vilket han 2018 också vann för Trädet.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Trädet
Översättning: 
Helena Stedman
Originaltitel: 
Træið
Omslagsbild: 
Bárður Oskarsson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Barn
Utgivningsdag: 
2019-07-27
Antal sidor: 
36
Format: 
210 x 220 mm
ISBN: 
978-91-7781-989-9 [inb]
978-91-7781-990-5 [e-bok]

Bárður Oskarsson • Trädet

Vad kan det finnas på andra sidan trädet där borta?

Kaninen Bob håller på att spricka av nyfikenhet, men han är samtidigt nervös… Bara en gång tidigare har han vågat sig fram till trädet, men aldrig hela vägen, aldrig till andra sidan. Hans skrytsamma kompis, hunden Hilbert, säger att han minsann varit där. Dessutom har Hilbert åkt jorden runt, och han kan flyga – i alla fall påstår han det.

 

Bárður Oskarssons bilderböcker är enkla och naivistiska, men samtidigt underfundiga. Han låter sina djurfigurer, försedda med igenkännbara mänskliga egenskaper och känslor, brottas med etiska utmaningar och existentiella frågor, utan att komma med enkla svar.

Trädet [Træið] är en lågmäld, suggestiv berättelse som står i stark kontrast till vår uppskruvade samtid. Boken fick ett översvallande mottagande när den kom ut i original och vann 2018 Nordiska rådets barn- & ungdomslitteraturpris.

✰ Vinnare av Nordiska rådets barn- & ungdomslitteraturpris 2018! ✰