Tingen

GEORGES PEREC [1936–1982] är den konceptuella litteraturens franske mästare, författare till romanklassiker som Livet en bruksanvisning, Försvinna och W eller minnet av barndomen.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Tingen
För/efterord: 
Magnus Florin
Översättning: 
Fredrik Rönnbäck
Originaltitel: 
Les Choses – Une histoire des années soixante
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Miranda Söderström Moeschlin
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2010-11-30
Antal sidor: 
124
Format: 
123 x 192 mm
ISBN: 
978-91-86021-24-5 [inb]
978-91-7499-321-9 [mb]
978-91-7499-274-8 [e-bok]

Georges Perec • Tingen

Det unga paret Sylvie och Jérôme fyller sin tomma Parisverklighet med så många av sextiotalets åtråvärda saker som möjligt: djupfrysta rätter, tjocka badkappor, divaner i ljusbrun sammet.

Tingen [Les Choses] är Georges Perecs debutroman från 1965. Den kan verka som en tidstypisk roman om varuskenets bedrägeri, men tittar man efter ser man att den också gett Perec tillfälle att undersöka tingens fascinerande dubbelhet.

I översättning av Fredrik Rönnbäck.

 

»Perecs sorgsna kärlekspar Jérôme och Sylvie är dömda till att besitta en enda lidelse, nämligen längtan efter högre levnadsstandard. De tidiga läsarna av Tingen uppfattade med rätta bokens samhällskritik. Men den som öppnar boken i dag ser också hur Perec räddar med sig lidelsen in i ett författarskap som njutningsfullt låter föremålen bevara sin hemlighetsfulla trollkraft.«

ur Magnus Florins förord

»Georges Perec är en av världens mest väsentliga litterära personligheter.« | Italo Calvino

»I Tingen finns inget actionfyllt, direktverkande presens. Inga utrop, ingen dialog. Men spännande är det ändå, på sitt stillsammare vis och klarsynt, knivskarpt.« | Nina Solmin, Vi