Storebror

SKÚLI SIGURÐSSON är en isländsk kriminalförfattare och advokat, som även arbetat med journalism och humanitärt arbete inom FN. Storebror [Stóri broðir, 2022] är hans hyllade debutroman och vinnaren av 2023 års upplaga av Islands största deckarpris, Bloddroppen. Storebror adapteras nu också för TV av det isländska produktionsbolaget Act 4.

Titel: 
Storebror
Översättning: 
Arvid Nordh
Originaltitel: 
Stóri bróðir
Författarporträtt: 
Fri
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt
Utgivningsdag: 
2024-07-22
Antal sidor: 
528
ISBN: 
978-91-8094-492-2 [inb]
978-91-8094-493-9 [e-bok]

Skuli Sigurdsson • Storebror

En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavik. Journalisten Emil Thorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som »Våldtäktsman« och »Pedofil«. Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet.

Gärningsmannen får snart namnet Storebror och den samlade jakten präglas av maktkamp, dels på tidningen – där chefredaktören motsätter sig Emila och Magneas publiceringar – men också inom Reykjavik-polisen, där den erfarne kriminalaren Héðinn frånkopplas fallet när han vill undersöka en möjlig läcka från polisens sida, om personer dömda för sexualbrott.

Storebror är det senaste årets mest uppmärksammade isländska kriminaldebut. En intensiv, psykologisk berättelse om hämnd och rättvisa, kärlek och saknad, våld och gamla synder. I översättning av Arvid Nordh.