Spoon River

EDGAR LEE MASTERS [1868–1950] var en amerikansk poet och författare, uppvuxen i Lewistown, Illinois. 1892 flyttade han till Chicago, där han under några år arbetade som advokat. Spoon River [1915] är hans mest hyllade verk och en av den amerikanska litteraturens mest populära diktsamlingar.

Titel: 
Spoon River
För/efterord: 
Erik Bergqvist
Översättning: 
Thomas Warburton
Originaltitel: 
Spoon River
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Lyrik, Översatt
Utgivningsdag: 
2024-05-28
Antal sidor: 
304
ISBN: 
978-91-8023-470-2 [inb]
978-91-8023-471-9 [e-bok]

Edgar Lee Masters • Spoon River

I Spoon River talar de döda från graven – om sig själva och varandra, om hur de levt sina liv och om de sätt på vilka livet slutat. Edgar Lee Masters poetiska antologi över liv och död i en fiktiv småstad rymmer över tvåhundra självbiografiska gravskrifter på fri vers. Här talar röster som annars inte har kommit till tals – eller tvingats tala omannat – om svek och förluster,
sorger och önskningar, samhälle och gemenskap, eller brist på gemenskap. Trådar löper genom gravarna, nya förbindelser uppstår när invånarna själva skriver sina runor. En annan historia än den officiella blir synlig i skuggorna.

Spoon River möttes med lovord i pressen när den utkom 1915. Ezra Pound skrev i sin recension att Amerika till sist funnit »en verklig poet«.

I svensk översättning av Thomas Warburton, med ett nyskrivet förord av Erik Bergqvist, poet och kritiker.