Spöket på Canterville & andra berättelser

OSCAR WILDE [född 1854 i Dublin, död 1900 i Paris] var en irländsk prosaist, dramatiker, essäist och poet. Wildes betydelse som symbol för förföljda homosexuella i världen är omätlig. Wilde själv dömdes till fängelse och straffarbete, verken bojkottades, dramatiska uppsättningar lades ner och han smutskastades offentligt. De mest berömda prosaverken är den faustiska romanen Dorian Grays porträtt [The Picture of Dorian Gray, 1890] och den självbiografiska boken om domen och fängelsevistelsen, De Profundis [1905].

Titel: 
Spöket på Canterville & andra berättelser
Översättning: 
Nils Nylén, Vera Silverstolpe, Håkan Bergstedt, Ernst Lundquist och Gösta Åberg
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Fram- & baksida (författarporträtt): Oscar Wilde, c:a 1882. Foto: Napoleon Sarony
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Novellsamling
Antal sidor: 
130
ISBN: 
978-91-7499-904-4 [inb]
978-91-7499-903-7 [e-bok]

Oscar Wilde • Spöket på Canterville & andra berättelser

Få författare är så nära förknippade med engelskans wit som Oscar Wilde: den slagfärdiga dandyn, alltid med en dräpande replik redo. Hans briljanta konversationsförmåga gjorde honom berömd redan innan han inlett sin litterära bana. De fyra novellerna i denna volym ger prov på hans drastiska humor och infama samtidskritik: »Miljonären som modell« ställer sociala hierarkier på ända och i »Spöket på Canterville« möter urgamla traditioner den moderna tiden i form av en vulgär och osentimental amerikansk familj, vilket skapar problem för ett spöke som haft det alltför lätt i århundraden. Huvudpersonen i »Lord Arthur Saviles brott« får i en spådom veta att han kommer att mörda en släkting, men uppfyller sannolikt densamma med sina försök att hantera den, och »Mr W. H:s porträtt« utgår från tanken att Shakespeares kärlekssonetter kunde vara riktade till en man. Det var den berättelsen som inledde en räcka skandaler som skulle följa Wilde livet ut. 

»Wilde behöver inte kritikernas godkännande. Läsningens njutning är lika oemotståndlig som oupphörlig.« | Jorge Luis Borges