Gunnar Smoliansky är född 1933 och verksam som fotograf i Stockholm. Till de senare projekten hör publikationerna Gunnar Smolianskys fotografier från Slussen i Stockholm 1952 (Byggförlaget, 2002) och Waldemarsudde (Byggförlaget, 2004), som också blivit utställningar.

Hemsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Sotbrand
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2005-09-01
Antal sidor: 
50
Format: 
190 x 126 x 12 mm
ISBN: 
978-91-88748-97-3 (inb)

Gunnar Smoliansky • Sotbrand

»Bara det inte är hos mig det brinner«, brukade Claes Bäckström kommentera brandkåren när den dundrade förbi honom på hans eftermiddagspromenader. En dag kommer han hem och upptäcker att det är hos just honom det brunnit. Sotbrand, upplyser en av brandmännen; sot har lagt sig som en tunn hinna över möbler, böcker, fotografier... Poetiskt och humoristiskt skildrar Claes Bäckström sin upplevelse av denna sotbrand, hur nya ytor, strukturer och scenerier har skapats - scenerier som skulle få en scenograf att dåna av avund och lycka. Han bad fotografen och vännen Gunnar Smoliansky att dokumentera.

»En fin liten bok, inte minst tack vare Gunnar Smolianskys bilder av förödelsen.« | Petter Lindgren, Aftonbladet

»Han ställer den ljusa världen mot den svarta i varsamma, lätt syrliga reflektioner. Själviakttagelser utan sentimentalitet- men så är Claes också en av Sveriges få gustavianer, i stil och sinne. [...] Till förlaget Modernista som vågat ge ut något så sparsmakat lyfter vi på hatten och säger: "Chapeau!".« | Carl Henrik Svenstedt, Kvällsposten