Slakthus 5

KURT VONNEGUT [1922–2007] var en amerikansk författare. Han upplevde själv andra världskriget som soldat och tillfångatogs under Ardenneroffensiven. Som krigsfånge bevittnade han de allierades utplåning av Dresden.

Titel: 
Slakthus 5
För/efterord: 
Jonas Thente
Översättning: 
Olov Jonason
Originaltitel: 
Slaughterhouse-Five
Författarporträtt: 
Marty Reichenthal
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Shutterstock.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Fantasy & Science fiction, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-07-20
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-8023-189-3 [inb]
978-91-8023-190-9 [e-bok]

Kurt Vonnegut • Slakthus 5

Billy Pilgrim är spastiker, fast hans ryckningar sker i tiden och inte i rummet. Men så är Kurt Vonnegut inte heller någon pålitlig berättare: »Allt detta har hänt, mer eller mindre. Det som har med kriget att göra är i varje fall ganska sant.«

Utifrån egna erfarenheter från andra världskriget drar Vonnegut historien om den tragikomiske Billy Pilgrim, som alltså färdas i tiden ibland, exempelvis från en optikerkongress i Kanada 1963 till ett fångläger i Dresden 1945, där medfångarna vållar honom lika stora problem som vakterna; kronologin är uppbruten, fiktionen skiktas i många lager, ironierna är många, men berättelsen graviterar ofrånkomligen mot det stora traumat, för såväl Vonnegut som hans huvudperson: de allierades bombning av Dresden i krigets slutskede, och den eldstorm som slukade staden och dess invånare.

Slakthus 5 från 1969 är en av de klassiska amerikanska antikrigsromanerna, en lika pessimistisk som galghumoristisk grimas, där den mångbottnade satiren inte rymmer mycket hopp för mänskligheten. I svensk översättning av Olov Jonason, med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Jonas Thente.

»Porträttet av en traumatiserad själ som försöker skapa ett sammanhang är humoristiskt och obehagligt om vartannat. Det är en berättelse om förlorad tro på mänskligheten som många lär finna sorgligt aktuell även idag.« Betyg: 5 av 5 – Martin Dahlén, BTJ

»En magnifik författare med en stil som förblev obestridligt och orubbligt hans egen. Jag skulle salutera honom som vår tids Mark Twain.« Norman Mailer

»En väldigt hård och väldigt rolig roman. Sorglig och förtjusande.« New York Times

»Blandar brutalitet med galghumor på ett underbart sätt. En fenomenal bok!« Obehaglitt