Skogsliv vid Walden

HENRY DAVID THOREAU [1817–1862] var en amerikansk författare, essäist och poet. Han var en förgrundsgestalt inom den transcendentalistiska rörelsen, som utgick ifrån antagandet att människan i grunden är god och att det är samhället och dess institutioner som korrumperar och fördärvar. Hans syn på civil olydnad som ett verktyg för politisk påverkan och motstånd har influerat personer som Lev Tolstoj, Mahatma Gandhi och Martin Luther King Jr. 

Titel: 
Skogsliv vid Walden
Översättning: 
Frans G . Bengtsson
Originaltitel: 
Walden; or, Life in the Woods
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Biografier & Memoarer, Översatt
Utgivningsdag: 
2024-07-10
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8094-498-4 [inb]
978-91-8094-499-1 [e-bok]

Henry David Thoreau • Skogsliv vid Walden

År 1845 flyttar den tjugoåttaåriga Harvardstudenten Henry David Thoreau till en egenhändigt byggd stuga belägen vid sjön Walden i Massachusetts. Här lever han i två år, två månader och två dagar: en tillvaro helt avskild från civilisationen. Det är ett liv i närhet till naturen som han drömt om. Ett liv där människan tvingas stå öga mot öga med tillvarons mest grundläggande faktum, där tiden är hans egen och samhällets krav inte längre kan nå honom.

Skogsliv vid Walden komprimerar Thoreau sin vistelse vid Walden till ett år. Det är ett av den amerikanska litteraturens mest centrala verk, med ett inflytande som sträckt sig över samhällets och kulturens alla aspekter: från det filosofiska till det politiska till det populärkulturella.

Här i Frans G . Bengtssons klassiska översättning.

»I en enda bok överträffar Thoreau allt vi har haft i Amerika.« Robert Frost