Samlaren

JOHN FOWLES [1926–2005] var en brittisk författare. Han debuterade 1963 med romanen Samlaren [The Collector] som blev en omedelbar succé i den engelskspråkiga världen, och som flerfaldigt filmatiserats, dramatiserats, samt inspirerat artister som The Jam och Morrissey. Fowles stora internationella genombrott kom med Illusionisten [1965; reviderad 1977] och Den franske löjtnantens kvinna [1969], som – liksom Samlaren – sålt i miljontals exemplar världen över. Illusionisten och Samlaren inleder Modernistas nyutgivning av John Fowles.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Samlaren
Översättning: 
Torsten Blomkvist
Originaltitel: 
The Collector
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Seb Janiak: »Mimesis – Precognitus Christium«
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-07-07
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-187-9 [inb]
978-91-7781-188-6 [e-bok]

John Fowles • Samlaren

Frederick Clegg är en fattig kontorist och enstöring, som samlar på fjärilar och gillar att fotografera. Och han är besatt av Miranda Grey, en ung konstskolestudent, tillhörande en klass Clegg finner ointaglig – han har aldrig vågat tilltala henne, men har länge observerat henne på avstånd. En dag vinner Clegg högsta vinsten på tipset och blir rik. Han köper sig ett ensligt hus, som han gör ensligare genom att avspisa alla nära grannar. Hit kidnappar han Miranda Grey, låser in henne i källaren. Med tiden ska hon lära sig älska honom, tänker sig Clegg.

John Fowles debutroman Samlaren [The Collector, 1963] är lika hisnande spännande som originellt berättad. En av 1900-talets stora brittiska klassiker, som nu åter görs tillgänglig på svenska. I översättning av Torsten Blomkvist.

»Inte en falsk ton. Vilken sida som helst i den här boken duger som bevis på att John Fowles är en berättarkonstens mästare.« | The New York Times

»Få saker kan få en läsare att uppskatta sin tid mer än John Fowles Samlaren från 1963. Svart, hemsk, klaustrofobisk – en roman som framtvingar en stor tacksamhet över att bara kunna röra sig fritt.« | The Guardian

»Superb debutroman. Sällan har ondska skildrats med en sådan skärpa.« | Time