Robinson Crusoe

DANIEL DEFOE [ca 1660–1731] var en engelsk författare, politisk journalist, affärsman och spion. Till skillnad från många av hans politiska texter, som vid ett tillfälle ledde till att han greps och fängslades, blev Robinson Crusoe en omedelbar framgång.

Titel: 
Robinson Crusoe
Översättning: 
Birgit Edlund
Originaltitel: 
Robinson Crusoe
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Sam Moghadam Khamseh / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-09-12
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-7499-718-7 [inb]
978-91-8094-813-5 [e-bok]

Daniel Defoe • Robinson Crusoe

När Robinson Crusoes skepp förliser i en våldsam storm och han spolas upp på stranden på en till synes obebodd ö, inleds en av världslitteraturens mest berömda och lästa skildringar av människans uppfinningsrikedom och överlevnadsförmåga. Utan något annat än resterna från skeppsvraket, öns natur och sitt eget förnuft lyckas Robinson skapa sig en tillvaro på ön. I tjugofyra år framhärdar han i ensamhet, tills han en dag räddar livet på en ung pojke.

Robinson Crusoe publicerades första gången 1719, räknas som en av de första engelska romanerna och brukar sägas vara den mest översatta boken i världen efter Bibeln. Romanen tillhör litteraturhistoriens mest betydande verk och har haft ett enormt inflytande på populärkulturen, inte minst genom oräkneliga filmer och böcker med variationer på Defoes tema.

I översättning av Birgit Edlund.