WILLIAM S. BURROUGHS [1914–1997] föddes i St. Louis. Efter studier vid Harvard och diverse kortvariga anställningar, som skadedjursutrotare och privatdetektiv, råkade han i klammer med rättvisan och tvingades i exil. Under femtio-, sextio- och sjuttiotalen bodde han bland annat i Mexiko City, Tanger, Paris och London. I Mexiko började han skriva romaner. Junkie blev hans debut [1953], medan Queer [skriven under samma tid] kom ut först 1985. Vid tiden för publiceringen hade Burroughs hunnit bli en av den amerikanska efterkrigstidens viktigaste författare, vars unika språkradikalitet haft betydelse långt utanför litteraturens gränser.
William S. Burroughs • Queer
»Jag skrev Junkie, men det var Queer som skrev mig.«
William S. Burroughs
Queer skrevs under tidigt femtiotal, men då den ursprungligen ansågs för extrem för att tryckas publicerades den första gången så sent som 1985. Romanen handlar om William Lee, en exilamerikan som flackar omkring i Mexiko och Sydamerika. Han försöker bli kvitt sitt heroinberoende men blir i stället besatt av Eugene Allerton, en ung bisexuell man som mest tolererar Lees sällskap i väntan på något bättre. Tillsammans ger de sig ut för att leta efter en kraftfull hallucinogen som sägs skapa telepatiska förmågor.
I översättning av Einar Heckscher, med ett förord av författaren – såväl som ett nyskrivet förord av Daniel Westerlund.
»Queer är en häpnadsväckande bok. Ett förbigånget verk som blev legendariskt i sin frånvaro.« | Los Angeles Times
»Ett storverk. William S. Burroughs hjärta, naket framför oss.« | Allen Ginsberg
»I dag lever vi alla i William S. Burroughs romaners värld.« | Kathy Acker
»Queer är en bok som ger fler dimensioner till ett redan mytologiserat författarskap. Frågan är om den inte också är en av Burroughs bästa.« | Fria Tidningar