Professorn

CHARLOTTE BRONTË [1816–1855] var en engelsk romanförfattare och poet, den äldsta av de berömda systrarna Brontë. Till hennes verk hör Jane Eyre [1847], Shirley [1849], Villette [1853] och Professorn [1957]. Samtliga ingår i Modernistas utgivning av Charlotte Brontë, de tre sistnämnda i svenska nyöversättningar.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Professorn
För/efterord: 
Thomas Sjösvärd
Översättning: 
Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling
Originaltitel: 
The Professor
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Nadia Moro
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2016-10-14
Antal sidor: 
304
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-429-9 [inb]
978-91-7645-430-5 [e-bok]

Charlotte Brontë • Professorn

Den föräldralöse William Crimsworth vill slippa ett liv som kyrkoherde och tar anställning hos sin bror Edward. Där blir tillvaron svår, till slut outhärdlig. I stället börjar William ett nytt liv, i ett nytt land han inte förstår. Av egen kraft måste han skapa sig en plats i en värld full av falskhet och besvikelser.

Med Professorn ville Charlotte Brontë göra uppror mot dåtidens förväntningar. Här lade hon grunden för teman hon också utforskade i Jane Eyre och Villette. Romanen är en skildring av en människas kamp, men också av längtan och begär. Vid sidan av den städade Crimsworth finns mer färgstarka personer, som den demoniske Mr Hunsden och den gåtfulla Zoraïde Reuter. Det går också att skymta författaren själv, sedd utifrån.

En engelsk klassiker i översättning av Anna-Karin Malmström Ehring och Per Ove Ehrling – den första svenska översättningen sedan 1858 – med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren Thomas Sjösvärd.

»Charlotte Brontë utforskar här sin kallelse, sitt sår och hon försöker – trevande, som i en dröm – finna de olika stigar som kan leda en till att bli hel.« | Sandra M. Gilbert & Susan Gubar, The Madwoman in the Attic

»Brontës oefterhärmliga tonfall är skickligt klätt i svensk språkdräkt, för första gången på två sekel. Professorn är fängslande och skriven med skarp psykologisk blick.« | BTJ-häftet