Porträtt av en dam 1

HENRY JAMES [1843–1916] föddes i New York men emigrerade tidigt till Europa. Han hör till den anglosaxiska litteraturens allra viktigaste namn, berömd som en stor stilist och som en länk mellan den viktorianska eran och modernismen. Till hans mest kända romaner hör Amerikanen [1877], skräckromanen När skruven dras åt [1898] och Porträtt av en dam [1881].

Läs ett smakprov...
Titel: 
Porträtt av en dam 1
För/efterord: 
Josefin Holmström
Översättning: 
Lisbeth & Louis Renner
Originaltitel: 
The Portrait of a Lady
Författarporträtt: 
William Vander Weyde, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Lindsay Adler
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-04-07
Antal sidor: 
368
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-8602-194-8 [inb]
978-91-7499-812-2 [e-bok]

Henry James • Porträtt av en dam 1

Isabel Archer avvisar den ene mannen efter den andre. Med arvet efter en rik släkting kan hon uppfylla sin dröm om ett självständigt liv. Hon reser till Florens där hon träffar konstsamlaren Gilbert Osmond. Han har charm och smak, men det är också allt hon vet om honom. Trots vännernas avrådan säger hon ja när han friar. Till skillnad från andra, låsta i konventioner, ger Osmond intryck av att vara fri. Fast vad ska egentligen Isabel med hans frihet, när hon har sin egen?

Isabel Archer är en av litteraturens mest omtalade kvinnogestalter. Det sätt Henry James gestaltar henne, utan analys, enbart genom hennes levande uttryck, gör Porträtt av en dam till en av litteraturhistoriens mest innovativa romaner.

Romanen är uppdelad i två band, varav detta är del ett. I översättning av Lisbeth & Louis Renner, och med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren och kritikern Josefin Holmström.

»Porträtt av en dam är Henry James stora mänskliga mästerverk.« | The Guardian

»Henry James är vår främsta utforskare av privatlivet och vad det kostar att bevara det. Vi behöver honom mer än någonsin.« | The New Yorker

»Det är konstnärens uppgift att göra mänskligheten medveten om sig själv. Hos Henry James är det arbetet klart.« | Ezra Pound

»Den intelligentaste författaren i sin generation.« | T. S. Eliot